avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Procedura \"Denunt Calomnios\" -nu inteleg
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Procedura "Denunt Calomnios" -nu inteleg

Buna ziua,

Fac parte din o asociatie , si am ajuns la litigiu penal , in stadiu incipient , cu incadrare art 215 , eu fiind reclamant .
Avocatul parti adverse m-a avertizat cu "Denunt Calomnios"
M-am interesat si sint tare nelamurit ; astfel:
-un om , fara cunostinte vaste juridice , este convins de o situatie si o face cunoscuta la politie .
-politia face analiza , ancheta , cere documente , etc si face incatrarea de penal .
-in etapele urmatoare , cazul este solutionat cu NUP, ca asa decid forurile respective
-dupa ce se da un verdict final de NUP , partea reclamata are dreptul de formulare a reclamatiei de "denunt calomnios" , eventual cerere daune morale.

Ar trebui sa nu reclamam niciodata nimic ? Sa ne temem si de umbra noastra ?
In definitiv problema este la organul primar de cercetare si nu la reclamant .
Eu inteleg ca exista multe reclamatii nefondate , dar este obligatia celor ce cerceteaza daca incadreaza sau nu in categoria penala .
Exista si situatii cind daca nu reclami , esti socotit portas la fapta , deci esti silit sa o faci cunoscuta .
Poate ma puteti lamuri cu ceva amanunte.
Cel mai recent răspuns: ContSters103772 , utilizator 22:37, 15 Noiembrie 2011
Denuntul calomnios trebuie sa fie, asa cum se intelege din denumire, calomnios, adica facut cu rea credinta. Daca nu ati fost de buna credinta cand ati facut acel denunt, puteti fi trimis in judecata pentru denunt calomnios. Daca ati fost de buna credinta, insa v-ati aflat in eroare, atunci nu veti fi.
Tot nu am inteles nimic .. Prea subiectiv imi pare procedura la prima vedere . Si termenul de denunt nu este elucidat . Daca eu vad un furt , din cite stiu sint obligat sa il anunt . Pai daca sint obligat sa anunt , de ce se mai numeste "denunt" . Denunt este ceva liber , fara sa fiu obligat sa o fac .
De fapt , concret , orice acuzatie de "Denunt calomnios " este luata in seama ?
Este simplu : daca atunci cand ati facut denuntul ati fost de buna credinta si chiar ati crezut ca a fost savarsita o infractiune si daca au existat si niste indicii ca a fost savarsita o fapta penala, atunci nu aveti de ce sa va faceti probleme.
Daca ati fost de rea credinta si ati formulat acel denunt in mod sicanator, atunci s-ar putea sa aveti probleme.
Nu ati inteles.
Mai intai sa lamurim un aspect secundar din aceasta problema si anume obligatia de a denunta, pe dv nu va obliga nimeni sa denuntati un furt, doar pt anumite infractiuni legea va obliga sa faceti o sesizare: omorul, omor calificat, omor deosebit de grav, talharia, pirateria, delapidarea si unele forme ale infractiunii de distrugere, deci dupa cum se poate observa obligatia de denuntare vine in momentul in care ati luat la cunostinta de aceste infractiuni cu un grad de presicol social deoasebit de ridicat.

Acum revenind la "denuntarea calomnioasa", nu orice NUP trage la raspundere pe denuntator sau pe cel care formuleaza plangerea.
Pt a se atrage raspunderea penala pt aceasta infractiune trebuie ca invinuirea facuta de dvs. sa fie mincinoasa, cu rea-credinta, adica sa fi stiut ca faceti un denunt mincinos care poate prejudicia persoana impotriva careia il formulati.
Ex: vecinul dvs se duce la politie si face un denunt impotriva dvs pt furt si spune ca v-a vazut cand ati furat un televizor din magazin desi stie clar ca ceea ce declara nu corespunde adevarului si stateati linistit acasa in acea zi.- aceasta este prima situatie in care se poate angaja raspunderea penala pt "denuntarea calomnioasa".
A doua ipoteza consta in producerea si ticluirea de probe mincinoase, in sprijinul unei invinuiri nedrepte.
Ex: X este acuzat de omor, desi Y stie ca nu X este faptuitorul sau crede in sinea lui ca este, se duce la locul faptei si lasa un obiect ce ii apartine lui X pt a fi descoperit de politie si astffel se produce o proba mincinoasa impotriva lui. Nu are relevanta daca Y chiar credea ca X este cel vinovat de omor.

Asadar, sunteti liber sa formulati orice plangere penala/ prealabila sau denunt daca cele declarate de dvs. sunt sincere, iar solutionarea cu NUP nu da dreptul asa-zisului faptuitor sa faca plangere pt "denuntare calomnioasa", iar daca va face, aceasta se va solutiona de asemena cu NUP. Legea este clara si corecta din acest punct de vedere.
multumesc ; acum este ceva mai clar ; totusi , dupa cit observ , exista si un aspect subiectiv intrerpretabil.

Alte discuții în legătură

Infractiunea de denuntare calomnioasa LOREDANITA LOREDANITA Buna seara, Daca prin rezolutia procurorului s-a dispus neinceperea urmaririi penale, in temeiul art. 228 alin.6 C. proc. pen raportat la art.10 alin. 1 lit.d ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva unei denuntari calomnioase lenast lenast Buna ziua, Conform Art. 259 Cod Penal, denuntarea calomnioasa inseamna: ,,Învinuirea mincinoasa facuta prin denunt sau plângere, cu privire la ... (vezi toată discuția)
Sup nutzzu nutzzu Buna ziua.In urma cu aprox 1 an ,o persoana m-a reclamat pt o presupusa fapta de coruptie.Am fost cercetat, si dupa 6 luni solutia a fost NUP -fapta nu ... (vezi toată discuția)